Tipy pro zdravé stravování

Správné stravování je klíčem ke zhubnutí nadbytečných kilogramů pomocí našeho programu. Tyto tipy zjednodušují správnou výživu a pomáhají vám vybrat si nejlepší stravu pro váš program.

Stravovací mýty

 

Stravovací mýty nebo skutečnost?
Jestliže uvěříte běžně opakovaným mýtům v oblasti potravin a stravování, uvíznete během procesu hubnutí v pasti.

 

Mýtus č. 1: Nejlepším způsobem, jak zhubnout, je zmenšit velikost porcí.

Není to nutně podmínkou. Jestliže se snažíte zhubnout pomocí omezení množství potravin, pravděpodobně znovu ztloustnete. Trvalé výsledky přinese změna typu potravin, které jíte, nikoliv pouze jejich množství.

Mýtus č. 2: Vynechejte tuky a zhubnete.

Tento přístup k hubnutí, který byl populární v osmdesátých letech, prostě nefunguje. I když je potravina označena jako "bez tuku", může přesto obsahovat hodně kalorií z cukru a uhlovodanů. Efektivního zhubnutí dosáhnete, jestliže si budete všímat nejen tuku, který přijímáte, ale i celkové spotřeby kalorií.

Mýtus č. 3: Snížení počtu kalorií způsobí, že vaše tělo přejde do režimu strádání a úbytek na váze se zpomalí.

To není pravda. Váš metabolismus se může přizpůsobit maximálně zhruba 15 procentům celkového množství spálených kalorií. Příliš málo kalorií však může způsobit, že přijdete o cennou svalovou hmotu, což ve svém důsledku metabolismus zpomalí. Ideální je držet se počtu kalorií, který je pro vaše tělo správný.

Mýtus č. 4: Strava s vysokým obsahem proteinů způsobuje ketózu, což omezuje pocit hladu.

Ke ketóze dochází, jestliže se při dietě s vysokým obsahem proteinů, používá jako zdroj energie tuk místo uhlovodanů. Vytvářejí se ketolátky, které způsobují, že váš dech má nepříjemný "ovocný" nádech. Ketolátky nesnižují chuť k jídlu, dostatečná konzumace proteinů pro váš typ těla však může pomoci omezit pocit hladu a přispět k úbytku na váze.